nieuws

Zoeken naar de juiste balans bij jouw activiteiten

Het is weer de tijd van het jaar dat het weer beter wordt en we er zin in hebben om weer buiten bezig te zijn. Kortom er worden nieuwe activiteiten gecreëerd. Lekker fietsen, wandelen of hardlopen. Misschien wel de voorbereidingen treffen op de vaste plek op de camping zodat je straks in je vakantie gelijk in alle rust van het buitenleven kan genieten. Actief buiten bezig zijn in het zonnetje is immers goed voor de gemoedstoestand!

Daarnaast gaat het dagelijks leven gewoon door. Werk, kinderen, huishouden, sociale contacten, hobby’s, druk, druk, druk… Het zorgt er wel eens voor dat het echt even zoeken is naar een goede balans, zodat je jouw activiteiten niet als een verplichting gaat ervaren. Het mag geen ‘MOETEN” worden.

Wanneer je je eigen activiteiten, die leuk en ontspannen zouden moeten zijn, als een verplichting gaat ervaren, kan het een teken zijn dat er iets niet helemaal lekker gaat. Dat je simpelweg teveel wilt doen op een dag. Wanneer dit maar even is en je hebt de eindstreep in zicht, “over een week is het weer klaar”, dan is het nog geen probleem. Als dit gevoel een langere periode aan blijft houden kan het op langere termijn mentaal maar ook zeker fysiek gevolgen hebben zoals bijvoorbeeld rugklachten, nekklachten, hoofdpijn of vermoeide en verzuring van spieren.

Je ervaart klachten zonder dat je weet waar het vandaan komt

Het is immers al lang zo en de planning van je activiteiten is altijd al zo geweest. Wat je vandaag doet hoeft morgen niet,… toch? Je probeert op te leven naar verwachtingen die mensen van je hebben of aan de eisen die je aan jezelf stelt. Die collega die op het laatste moment zijn of haar dienst wilde ruilen en daarna die plantjes nog in de tuin zetten want dat had je beloofd dat je dat die dag zou doen. Wanneer je op tijd weg kan komen nog even hardlopen want dat maakt je hoofd zo lekker leeg.

Klachten kunnen er dan echt insluipen. Wat eerst kan aanvoelen als een wat stijve nek, kan zich ontwikkelen tot een pijnlijke en vast zittende nek en een trekkende kuit kan zich zelfs ontwikkelen tot een ware blessure. Om dit soort vage klachten te beperken is het een uitdaging de juiste balans voor jezelf te vinden tussen inspanning en ontspanning.

Hoe realistisch is je planning? Er is niks mis met flexibel zijn, maar zorg dat het gezond blijft voor jezelf. Wanneer onverwachte factoren invloed gaan hebben op jouw dag, kijk of het haalbaar is. Er is niks mis met “nee” zeggen om vervolgens een oplossing aan te dragen die wel haalbaar is. Immers, wat vandaag niet lukt, kan morgen ook.;-)